dyfashion.ro

Rochiile cu pene in vremurile noastre

rochiile-cu-pene-in-vremurile-noastre-1

Rochii cu pene


Pentru ca astazi e aniversarea maestrului literaturii macabre, Edgar Allan Poe, autorul cunoscutului poem Corbul, m-am gandit sa scriu cate ceva despre… pene. Mai exact, despre locul penelor in moda.

Penele si moda in trecut


Istoria utilizarii penelor in scopuri ornamentale dateaza inca din vremea neandertalienilor, asa cum demonstreaza descoperirile unor paleoantropologi italieni, constand in urmele a peste 22 de specii de pasari jumulite de cele mai lungi si frumoase pene.

Nu se stie cum anume le purtau neandertalienii, insa stim cum le placea nativilor americani sa le foloseasca: drept carte de vizita. Indienii isi primeau penele ca rasplata  in urma unor eforturi sau fapte deosebite, si le purtau la ceremonii sau in razboi, avand o deosebita importanta magica si spirituala.

Evul Mediu a introdus insa pentru prima data in moda occidentala spectaculoasele pene. Acestea serveau, alaturi de aur si argint, la demonstrarea statutului purtatorului sau purtatoarei. Mastile venetiene, de exemplu, extrem de elaborate si decorate cu metale pretioase, cristale si pene, indicau bogatia si rangul.

Apoi, in secolele XVIII, XIX si XX a venit randul celebrei esarfe stil boa, din pene multicolore. Un boa din pene era considerat un accesoriu caracteristic dansatoarelor de cabaret, insa si doamnele din high-class obisnuiau sa poarte palarii si rochii impodobite cu pene, pentru a-si ilustra fragilitatea intr-o epoca in care femeile lesinau mai des decat era sanatos.

Rochiile cu pene in vremurile noastre


rochiile-cu-pene-in-vremurile-noastre-2rochiile-cu-pene-in-vremurile-noastre-3

Una din cele mai frumoase si intense etape ale modei feminine, datorita careia doamnele si domnisoarele au patruns in secolul XX cu dinamism si senzualitate, a fost perioada nebunilor ani 20. Rochiile scurte au devenit in scurt timp un must have, motivat atat de nevoia crescuta de confort, cat si de sentimentul de eliberare inerent sfarsitului primului razboi mondial, iar designerii vremii nu s-au sfiit sa le adauge elemente care se potriveau perfect cu expansivitatea vremurilor: margele, franjuri si, bineinteles, pene.

Astazi, vibrantele si coloratele pene revin in atentie intr-o maniera dinamica si indrazneata. Rochiile cu pene artificiale ies in evidenta fara sa para pretentioase, ci mai degraba amuzante si extravagante. O rochie scurta bordata cu pene pufoase confera vitalitate tinutei si iti flateaza silueta, iar alegerea unei astfel de piese vestimentare va servi drept declaratie de stil. In plus, daca alegi un model de rochie cu pene cu o croiala clasica, intr-o culoare neutra, o poti purta la evenimente din cele mai variate. Chiar daca astazi o rochita scurta decorata cu pene nu isi propune sa transmita –ca in secolele trecute- rangul social inalt sau faptele tale de vitejie, mesajul transmis este suficient: ai stil si indraznesti sa porti cele mai trendy si elegante rochii.

Sursa articol:
https://missgrey.ro/blog/ce-purtam/rochii-cu-pene/